Ileana Iliescu : câteva pagine din istoria vieții ei.4

La graniță în Italia

A avut cândva Luly un contract în Italia (din cele multe pe care le-a avut acolo) și când a vrut să se întoarcă în țară, la graniță, vameșul italian îi cere actul de seggiorno :

  • Luly : n-am.
  • V : trebuie să aveți. N-ați putut intra fără nimic.
  • Luly : —
  • În ce domeniu lucrați ?
  • Balet.
  • Dovediți-mi !… Altfel nu veți mai putea intra în Italia timp de cinci ani !
  • Luly spune că i s-a făcut rău, a ieșit din mașină și că niciodată n-a mulțumit atât piruetelor și rond-de-jambe-urilor ca atunci. Povestește că toți turiștii și cei care erau la graniță se uitau încântați la acel specacol gratuit.
  • Și ? – o întreb.
  • Am trecut !

Odată, am invitat-o pe Luly la mine la Neuchâtel, în Elveția. A venit cu mașina ei – apropo, Luly a fost prima femeie-șofer din București ! Și-a luat permisul de conducere,  cu numărul 111,  în 1956!  Nu mai știu unde, dar Luly spune că mașinile sunt, de asemenea, o pasiune pentru ea. Fapt ce corespunde cu caracterului ei.

La întoarcere în țară, am călătorit împreună. Eu eram căpitanul de bord, nu că aș fi vrut sau că aș fi avut vreun dar pentru așa ceva. Știam ce e aceea o hartă… dar atât. Luly mi-a pus-o în mână și a zis : tu indici drumul ! La acea vreme n-aveam puterea de a o contrazice. Și azi ? De multe ori nici azi ! În sfârșit, am plecat și trebuia să ajungem la granița cu Austria (Luly avea viză atunci pentru această țară). Și vă inchipuiți că, dacă scriu, este pentru că n-am ajuns acolo, ci în Italia ! Cine o știe pe Luly și-o poate imagina perfect: « Dar, cum de n-ai citit bine ? » Vameșul a venit la noi. Am explicat că am greșit, Luly a explicat că ea era balerină și eu am zis că eram judoka… Ce puteam să spun? Așa am reușit să trecem de la un punct de graniță la altul fără amenzi sau alte cheltuieli. 


Legătură cu :

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s